И Белгия обмисля задължителна ваксинация

OFFNews 27 декември 2021 в 14:11 2662 1

Белгийският премиер Александер де Кро обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу Covid-19, съобщи изданието „Политико“.

Френскоезичните социалисти, които са част от правителството на де Кро, по-рано настояха за задължителна ваксинация в страната, но тогава той нарече подобна стъпка „политически мързел“.

В явна промяна на мнението си премиерът либерал заяви, че ситуацията в интензивните отделения го е накарала да премисли.

„Влиянието на сравнително малка група върху нашето здравеопазване е твърде голяма. Не можем да позволим това да се случи“, каза Де Кро.

Той допълни, че целта е ясна - "трябва да ваксинираме всички".

"Ако задължителната ваксинация може да помогне, бих искал да я обмисля. Но правителството не може да реши това само, трябва да има дебат в парламента“, каза премиерът на Белгия.

В същото време управляващите в страната на хубавата бира са поставени под широк обществен натиск да преразгледат последните ограничения във всекидневието на гражданите, наложени от тази седмица заради разпространението на варианта Омикрон, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Тази сутрин министърът на културата Бенедикт Линар заяви в интервю, че решенията за затваряне на кината и театрите трябва бързо да се преразгледат. Спазването на правилата трябва да бъде свързано с възможност срещу тях да се възрази и да бъдат оспорени, заяви тя. По нейните думи хората не разбират тази мярка, затова са я обжалвали по съдебен път.

При спазване на мерките местата за културни събития на закрито са безопасни, боя се да не изгубим общественото доверие в решенията за управление на кризата, добави министърът.

Тя определи новото решение като грешка.

Множество киносалони в Белгия открито обявиха, че няма да спазват най-новите забрани и ще останат отворени. Репортажи от цялата страна показаха вчера "забранени" прожекции и зрители, които се опасяват, че полицията може да пристигне, за да ги прогони.

В Брюксел вчера десетина хиляди творци протестираха срещу последните противоепидемични мерки. В края на миналата седмица за пръв път от началото на пандемията решенията на правителството за борба с пандемията бяха подложени на критика от водещите вирусолози, от граждани и медии. Тази сутрин се съобщава, че спазването на заповедта за затваряне на кината и театрите няма да бъде следено строго от силите на реда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

27.12 2021 в 17:41

Десетина хиляди творци е все едно да кажеш десетина хиляди лекари или десетина хиляди професори. Това при страна с 90 процента покритие и отмиращ вирус. Хайде да изчакаме десет години, както е с истински опасните заболявания като туберкулоза, корекния тиф, хепатита... Дали подобно на тях коронавирусът ще остане, имайки предвид че само за три години вече отмира? И за коя смъртоносна епидемия ти трябват тестове, че да разбереш болен ли си, здрав ли си? От коя епидемия умират преференциално един слой от населението, да сте чули за някой известен човек от Западна европа - крал, политик, спортист, артист или бизнесмен да е починал от ковид? Не? А от испанският грип колко известни починаха, от туберкулоза колко известни хора починаха през миналият век, от чумата... От хепатита? От пътнотранспортни произшествия? Защо не взехме подобни мерки за дупките по пътищата каквито взехме за една умерена грипна епидемия? При условие че в кръвта си всеки човек има трилиони вируси? Моля някой да ми даде валидни аргументи за настоящата каша. Готов съм да си преосмисля мнението, но в случая единствено декларираната смъртност е показателя, който не оборен от тази история, той остава. И да ги пита човек, щом като хората вече са предпазени от смърт в тези 90% ваксинирани страни, а няма как да се предпазят от разпространението чрез ваксината - за какъв дявол затварят? Нали няма да умрат хората? Та това не е заушка или едра шарка, която да оставя сакати 100% хората прекарали я, от ковид всички боледувахме вече по няколко пъти! Е, въпреки това, за Едрата шарка ваксинацията не беше 100%, беше 90% и въпреки това се пребориха с вирусът!