Хормоналната терапия при менопауза повишава риска от рак

OFFNews 17 декември 2019 в 11:20 3136 0

Снимка Pixabay

При жените, които са преминали през заместваща хормонална терапия след менопауза, рискът от развитие на рак на млечната жлеза остава висок почти 20 години след прекратяването й, показват резултатите от мащабно научно изследване, цитирани от MedPortal.

Дори кратковременното използване на комбинация от естроген и прогестерон може да има дълготрайни последствия, твърди д-р Роуан Члебовски в доклада си на Симпозиума за рака на млечната жлеза в Сан Антонио, проведен неотдавна.

В рамките на изследването „Инициатива за женското здраве“ учените наблюдавали ефекта от препаратите на заместващата хормонална терапия при менопауза. Предполага се, че те спомагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, загуба на костна плътност и други проблеми през климактериума.

Повече от 16 хиляди жени на възраст от 50 до 70 години, в продължение на 5-6 години, са получавали комбинирани хормонални препарати, които съчетават естроген и прогестерон или плацебо.

Основната част от изследването била спряна още през 2002 година, когато неочаквано бил установен ръст на сърдечносъдовите проблеми и рака на млечната жлеза сред участничките, които пият хормонални препарати. На тези жени било препоръчано да прекратят лечението, но лекарите продължили да ги наблюдават. Към момента на окончателния анализ учените разполагали с информация за две трети от жените.

За изминалите 19 години при участничките, които получавали хормони, били регистрирани 572 случая на рак на млечната жлеза, а сред жените от плацебо групата случаите са 431. Анализът показва 29% по-висок риск от развитието на болестта след хормонална терапия.

Според специалистите при жените с ярко изразени симптоми на менопауза преимуществата от приема на комбинирани таблетки може да надвишават рисковете. В такива ситуации се препоръчва използването на най-минималната възможна доза за кратък период.

При друга група доброволки бил предписван само естроген. Там учените установили по-нисък риск от рак на млечната жлеза в сравнение с групата, която взема плацебо – 231 случая срещу 289.

"Приемът на хормони може да повиши риска от развитие на рак на млечната жлеза, тъй като те стимулират ръста на клетките. Възможно е туморите да се формират и след години", обяснява Кент Осбърн, експерт по рак на млечната жлеза от Медицинския колеж „Бейлор“ в коментар за изводите от изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!