Хората си купуват добавки за подмладяване по интернет, но не вярват на ваксините

Не е моментът за безсмислени екскурзии, смята фармакологът проф. Георги Момеков

OFFNews 04 март 2021 в 09:31 1126 0

Снимка Архив

Хората си купуват хранителни добавки за подмладяване, за растеж на коса и нокти по интернет, а същевременно не искат да се доверят на най-големите фармацевтични компании в света за ваксините. "Бигфарма" не е злодей, заяви по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

По повод доверието в ефективността на ваксините у нас той коментира:

"Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани." 

Професорът обясни, че имунизацията е най-разумният, дори икономически оправдан начин да се пребори инфекцията, тъй като лекарствата при разболяване са "безкрайно скъпи". А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период, в който се разгръща имунната реакция, обясни ученият.

Според него, идеите за поставяне само на една доза при преболедували COVID-19, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

Екзотичните екскурзии

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация, не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

"Мисля, че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията."

Ваксинална дискриминация

60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков и добави, че светът е е най-справедливото място когато става дума за разпределение на ваксините, и че ако искаме да покрием земното кълбо ще ни трябват десетилетия.

Имунитет и странични реакции

Това, че сме си измерили антителата не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, обясни фармакологът.

По въпроса за страничните реакции след ваксинираните, той обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции. Локални реакции има при почти всички ваксини, но в масовия случай те отшумяват за един ден.

Българите и мерките

Ако се въведат брутални мерки от сорта на полицейски час, това на нас българите това ще ни подейства много зле, трябва сами да се ограничаваме, смята фармакологът. Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категоричен е проф. Момеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!