Хората със затлъстяване са най-рисковата група за COVID-19

60% от българите са с наднормено тегло, а децата у нас са на водещо място по детско затлъстяване в ЕС

OFFNews 06 януари 2021 в 15:20 839 0

Снимка Pixabay

Хората със затлъстяване са основната рискова група за развитие на коронавирусна инфекция и за неблагоприятен изход от нея, предупреждават от Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия.

Причината е, че затлъстяването е хронично заболяване, което е свързано с развитието на редица социалнозначими усложнения като захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея с дихателна недостатъчност, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението.

През 1997 г. СЗО обяви световна пандемия от затлъстяване и го определи като един от най-големите проблеми на световното здравеопазване. Въпреки общоприетите тогава мерки за превенция и контрол, честотата на затлъстяването се е увеличила три пъти, тъй като все още проблемът се пренебрегва от обществото, здравните власти и редица медицински специалисти. Това е една от причините и в България 60% от населението да е с наднормено тегло и страната ни да се намира на едно от водещите места по детско затлъстяване в ЕС.

Бариатричната/метаболитната хирургия е доказан метод за ефективно лечение с дългогодишен контрол на затлъстяването и придружаващите го метаболитни заболявания като захарния диабет тип 2, което води до превенция на безплодието и развитието на онкологични заболявания, до понижаване на общата смъртност на населението и до значително намаляване на общите разходи за здравеопазване.

Пациентите с коронавирусна инфекция, претърпели бариатрична/метаболитна операция, прекарват заболяването в по-лека форма, при по-ниска смъртност. Въпреки това, този вид хирургия продължава да бъде стигматизирана в България.

През септември 2020 г. у нас беше създадено Българско дружество по бариатрична/метаболитна хирургия по инициатива на специалисти от водещи в страната болници - УМБАЛ “Александровска” ЕАД - София, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда и УМБАЛ “Софиямед”. По думите на доц. Д-р Константин Гроздев, дм, председател на сдружението, организацията работи за признаване на затлъстяването за хронично заболяване; създаване на добри практики в бариатричната/метаболитната хирургия и изработване на национални препоръки за извършване на бариатричните/метаболитните операции, за да се повиши нивото и качеството им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови