Хората със захарен диабет и затлъстяване не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19

OFFNews 24 март 2022 в 15:44 2066 0

Хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 са по-застрашени от тежко боледуване при заразяване със SARS-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението. Проучванията са категорични: при диабетиците с лош контрол на кръвната захар рискът от тежък COVID-19 и хоспитализация (включително налагаща интензивни грижи) е изключително висок, предупреждават експертите на кампанията "+ мен", посветена на ползите от ваксините и ваксинацията срещу коронавирус.

Пациентите с диабет често пъти имат придружаващи сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване – често пъти изискващо болнично лечение. Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение за по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

По тази причина международните здравни организации и институции препоръчват хората със захарен диабет да бъдат насърчавани да се ваксинират срещу COVID-19, както и да си поставят бустерна (допълнителна) ваксина, която ефективно предпазва от тежко боледуване и при заразяване с новите варианти на коронавируса.

Хората с тежко затлъстяване (ИТМ от 40 или повече) също попадат в рисковата група, при която вероятността от съпътстващи и последващи боледуването усложнения е по-голяма. По-висок е и рискът от хоспитализация и смърт.

Затлъстяването често е съпътствано от инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания и др. Данни от проведени проучвания показват, че сред пациентите, при които се е наложило болнично лечение заради COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е значително по-висок.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко боледуване. Още в началото на пандемията беше установено, че затлъстяването е свързано с по-лоши клинични резултати при COVID-19.

Свръхтеглото влияе негативно върху белодробната функция и е причина хората да са по-предразположени към заразяване с респираторни вируси (какъвто е и SARS-CoV-2) и развиване на прогресираща дихателна недостатъчност, тъй като белодробната им тъкан е подложена на много по-голямо налягане. Наднорменото тегло натоварва и сърдечно-съдовата система.

Хора с болести на обмяната, в т. ч. с автоимунни тиреоидни заболявания и редките ендокринни болести, могат да намерят необходимата им информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 на сайта – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови