Хора, които скоро са изкарали COVID-19, няма да бъдат ваксинирани

OFFNews 11 декември 2020 в 09:33 7020 0

Снимка Архив

Хората, които скоро са изкарали коронавирусна инфекция, няма да бъдат ваксинирани, той като са необходими поне два месеца, за да се възстанови имунната им система и да даде адекватен отговор на имунизацията.

Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Сред групите, които няма да бъдат ваксинирани са и бременните жени и малките деца, уточни той и допълни, че е установено, че бъдещите майки по-леко изкарват вируса, а бебетата са 100% защитени в утробата им.

Той коментира и процентът на желаещите да се ваксинират медицински служители. Според него голяма част от тях смятат, че са преболедували от вируса и затова не е необходимо да го правят. Професорът обаче подчерта, че точно тази група е първа, той като това е най-контролираната среда и с голяма точност може да се види ефектът от ваксинирането.

Проф. Кантарджиев изрази тревогата си, че ако не се проведе добра информационна кампания, може да се застраши имунизационния календар на страната, защото за да има реален ефект от поставянето на ваксините, трябва да се имунизира поне 70% от населението.

Хубаво е възрастен лекар да даде пример и да е първият ваксиниран, каза той и допълни, че личният пример в случая е от голямо значение.

Хората с автоимунни заболявания, тези, които са на химиотерапия или с кръвно заболяване трябва да изчакат с поставянето на ваксина, той като пептидните ваксини, които се изработват по старите методи, са по-безопасни за тях, каза директорът на НЦЗПБ. РНК и векторните ваксини, които са първите приключили изпитванията си, не са подходящи за тях, в някои има жив вирус, а това създава известна опасност за хората с такива заболявания, уточни проф. Кантарджиев.

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина, каза той  и допълни, че ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да възстановим нормалния си начин на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!