Хирург имплантира ухо, отпечатано на 3D принтер с използвани човешки клетки

OFFNews 03 юни 2022 в 10:54 1506 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Американски медицински екип обяви, че е имплантирал ухо, отпечатано на триизмерен принтер с използвани клетки от пациентката за първи път, съобщи АФП.

Процедурата може да помогне на хора, страдащи от рядка вродена малформация.

Операцията е извършена като част от клинично изпитание за оценка на безопасността и ефективността на подобен имплант при хора с микротия, чието външно ухо не е развито правилно.

Името на импланта AuriNovo е разработено от компанията 3DBio Therapeutics, а операцията е извършена от Артуро Бонила, основател на институт, специализиран в лечението на тази малформация, в Сан Антонио, Тексас.

"Като лекар, който е лекувал хиляди деца с микротия в страната и по света, съм развълнуван от тази технология и от това, което тя може да означава за пациентите и техните семейства", цитира компанията хирурга.

За процедурата се създава 3D отпечатък на напълно развитото друго ухо на пациента, след което се взимат клетки от хрущяла на ухото. Те се култивират, за да се получи достатъчно количество и се смесват с колагенов хидрогел. Именно тази смес се използва за отпечатване на импланта.

Имплантът е обвит от принтирана, биоразградима част, която го поддържа и която с течение на времето се абсорбира от тялото на пациента.

Очаква се с течение на времето имплантираното ухо да придобие вида и усещането на естествено ухо, включително еластичността.

В клиничното изпитание ще участват 11 пациенти в Калифорния и Тексас.

Д-р Бонила се надява имплантът да може един ден да замени съществуващите методи на лечение, за които се създава протеза от хрущял или порест полиетилен.

Първото решение е тежка процедура, а имплантът, използващ порест полиетилен, е по-малко гъвкав от тествания сега, обяснява той.

По данни на компанията микротията засяга около 1500 деца в САЩ годишно. Ако нямат други здравословни проблеми, тези деца могат да живеят съвсем нормално. Но някои от тях може да изпитват трудности да се справят с начина, по който другите гледат на деформацията им.

Триизмерно отпечатаните импланти могат да се използват и при други състояния, свързани с хрущяла, включително деформации или наранявания на носа, реконструкция на гърдите или увреден менискус в коляното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата