Хинков: Помощ от държавата или общините може да стимулира разкриването на аптеки в непривлекателни райони

OFFNews 07 юли 2023 в 19:32 393 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Хинков, министър на здравеопазването

Целевото подпомагане от държавата или общините може да стимулира разкриването на аптеки в непривлекателни райони. Въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства е един от начините за справяне с проблема с ограничения достъп до фармацевтична услуга, заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков във времето за парламентарен контрол.

"Там, където липсват денонощни аптеки, общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. За региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства, заплащани от НЗОК, също биха могли да се осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура", допълни той, цитиран от БТА.

Министърът съобщи, че Националната аптечна карта е готова и очакванията са, че тя ще даде тласък по решаването на проблема с разпределението на аптеките, увери министърът.

Николай Костов: Национална аптечна карта е абсолютно ненужна и безсмислена

"Законодателството ни към момента не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, обем на осъществяваните от тях дейности или режима на работа на аптеката – дневен, полудневен или денонощен", припомни той.

По този начин преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено по инициатива на притежателя на разрешението за търговия на дребно с лекарствени продукти, който е самостоятелен стопански субект. Задължително условие, което законът поставя, е търговията с лекарствени продукти да се извършва единствено в регистрирани по реда на закона аптеки и дрогерии, уточни министърът.

"С цел идентифициране на проблема с достъпа до фармацевтични услуги, със законова разпоредба беше въведено създаването на Национална аптечна карта, чиято цел е да определи областите, общините и населените места, в които има недостиг на открити аптеки, дейностите и режимът им на работа", каза още той.

Министър Хинков посочи, че вече е утвърден съставът на националната комисия, която има за задача да изработи областни аптечни карти.

Безспорен факт е, че преобладаващата част от слабо населените и непривлекателни от стопанска гледна точка райони и общини не разполагат с аптеки, или където те са налични, не изпълняват целия комплекс от фармацевтични услуги (работа с НЗОК, отпускане на лекарства, съдържащи наркотични вещества, денонощен режим на работа и др.), добави министър Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!