Хинков: Два от медицинските хеликоптери ще бъдат оборудвани за планинско спасяване

OFFNews 01 март 2024 в 14:05 730 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков

Два от шестте поръчани хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздуха ще имат допълнително оборудване за планинско спасяване. Това съобщи в отговор на въпрос от "Възраждане" здравния министър проф. Христо Хинков във времето за парламентарен контрол днес.

Министърът посочи, че по договор с фирмата "Леонардо" от 2023 г., е възложена доставката на други шест броя новопроизведени хеликоптери за транспорт на нуждаещите се пациенти и медицински екипи. Хеликоптерите са снабдени със специализиран медицински интериор на санитарното отделение, медицинско оборудване и апаратура, и модерно радиоинформационно оборудване според изискванията на Европейската агенция и стандартите за авиационна безопасност.

"Те са способни да изпълняват пълния спектър задачи, които могат да бъдат възложени на Министерство на здравеопазването и да са одобрени съгласно изискванията на европейски регламент", посочи Хинков.

Той изброи оборудването им, включващо апаратура и оборудване за мениджмънт на животозастрашаващи състояния, комбиниран дефибрилатор – монитор, оборудване за пренасяне на пациент, оборудване за обездвижване, медицинска техника за обдишване, медицинска апаратура за вливания.

Хеликоптерите се доставят и с допълнително оборудване, което е извън изискванията на мисии HEMS, очила за нощно виждане, допълнителен резервоар, подвижен фар с управление от летателния екипаж, снабден с инфрачервен филтър, провизия за лебедка с товораносимост минимум 230 кг., както и платформи против затъване в мека почва или сняг, добави Хинков. Министърът уточни, че с въпросните лебедки ще разполагат два от хеликоптерите.

"Не са много често случаите, в които се използва лебедка, защото тя предполага да има гондола, в която да бъде поставен пострадалият човек и по въже да се смъкне човек от екипажа", обясни той. Той посочи, че се очаква, че най-честите случаи, в които ще бъдат използвани хеликоптерите, предполагат кацане на поляна и натоварване на пострадалия в хеликоптера. "Тези неща, които сме ги гледали по филмите са по-редки, а и по-опасни като спасяване", коментира министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика