Хигиената е на ниво, установи проверката на ресторанта, където клиенти бяха заразени със салмонела

OFFNews 20 юни 2023 в 10:51 731 0

Анка Баева

Снимка Скрийншот

Анка Баева, РЗИ Варна

Здравните книжки на персонала на ресторанта са изрядни, хигиената е на ниво. В момента заведението е затворено за цялостна дезинфекция, след което ще продължи да работи. Това съобщи по БНТ Анка Баева от РЗИ Варна по случая с 14 заразени със салмонела в ресторант в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Проверката продължава. Към момента заразата е потвърдена само при трима от заболелите, но всички имат подобни симптоми, а резултатите на останалите се очакват, уточни Баева.

Трудно може да се каже дали има заразени от персонала, те не се хранят в заведението. При проверката се установи, че са с редовни здравни книжки и нямат оплаквания. Отстранени са от работата и ще се върнат на работните си места след като представят два отрицателни резултата. Човек може лесно да се зарази. Това е зооноза, която се предава от домашни и диви животни, от птици. Трябва да имаме добра хигиена, защото може чрез ръце, лоша хигиена или заразена храна, да се заразим", каза тя.

Заразените клиенти на заведението са в средно тежко състояние. Всички са настанени в инфекциозно отделение с изключение на един, който е отказал да бъде хоспитализиран.

Продължава разследването за търсене на заразена храна, първите проби са взети от заведение ,в което е имало тържество, където са консумирали морски дарове.

Салмонелата е зооноза, която се предава от домашни и диви животни, птици, трябва да има добра хигиена, да се мият ръцете. Предаването може да стане и чрез храна, затова трябва да внимаваме къде и какво ядем, особено през лятото. Добре е да се избягват месните храни, обясни Баева.

По думите ѝ заболяването протича от леко до средно тежко Характерните симптоми са главоболие, гадене, повръщане, разстройство, мускулни болки, отпадналост. повявяват се след ден-два.

Приетите в болница се подобряват в рамките на 6 до 8 дни ще бъдат отписани, уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!