Хибрид между грипен и респираторен вирус откриха учените

OFFNews 01 ноември 2022 в 09:09 1986 0

вирус

Снимка Pixabay

Когато двата вируса обединят усилията си, грипният вирус изглежда заразява повече и по-широк спектър човешки клетки

Изследователи са наблюдавали сливането на вируса на грип тип А и на респираторния синцитиален вирус в нов, хибриден патоген, съобщи „Сайънс алърт”.

„Такъв хибриден тип вирус не е описван досега”, каза вирусологът и старши изследовател Пабло Мурсия пред „Гардиън”. „Става дума за вируси от две напълно различни семейства, при които се комбинират геноми и външни протеини. Това е нов тип вирусен патоген”, обясни той. Резултатите от изследването са публикувани в „Нейчър майкробайолъджи”.

Под микроскоп новият вирус изглежда като крак на гекон, като респираторният синцитиален вирус оформя крака, а грипният вирус – пръстите му.

Той е открит при лабораторен експеримент за анализ на взаимодействията между вирусите по време на инфекция.

Учените са установили, че когато двата вируса обединят усилията си, грипният вирус изглежда заразява повече и по-широк спектър човешки клетки. Частиците на грипния вирус тип А превземат имунната система, като използват протеините по повърхността на респираторния синцитиален вирус. Това дава предимство в продължителността на оцеляването на вируса.

Хибридният патоген се разпространява и в клетки без рецептори за грипния вирус, което дава възможност на грипа тип А да превзема по-дълбоко дихателните пътища и да причинява по-тежки инфекции.

Експериментът е ограничен до лабораторни условия, отбелязват учените. Те посочват обаче, че укрепването на грипния вирус в новия хибрид е знак, че подобна „кражба” на качества от друг вирус може би има роля във вирусните пневмонии.

Грипът тип А води до близо пет милиона хоспитализации годишно в света. Респираторният синцитиален вирус е най-честа причина за острите инфекции на долните дихателни пътища при малките деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови