Хематологията: Не сме на загуба, на плюс сме

Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е завършила 2020 г. с положителен финансов резултат от 147 хил. лв., твърдят от лечебното заведение

OFFNews 10 юни 2021 в 17:02 1701 0

Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ) в София е приключила 2020 г с позитивен резултат от 147 хил. лв., съобщават от лечебното заведение. 

По-рано днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обяви по Нова телевизия, че лечебното заведение е на загуба заради лошо управление и е пред декапитализация. По думите му дълговете на болницата възлизат на 10 млн. лв. Той дори лансира идеята за сливане на СБАЛХЗ и СБАЛ по онкология. 

Ето какво пише в позицията на лечебното заведение: 

Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София завърши 2020 г. с положителен финансов резултат от 147 000 лв. Това сочат данните от годишния финансов отчет на лечебното заведение за изминалата година, който е подаден в Министерството на здравеопазването.

Изплатените средства на лечебното заведение от НЗОК и Министерството на здравеопазването за медикаменти и извършени дейности възлизат на 43.1 млн. лв. за 2020-та. Сумата е с над 8 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. В резултат на повишените постъпления СБАЛХЗ е приключила 2020 година с положителен финансов резултат.

Размерът на просрочените задължения на лечебното заведение бележи трайна тенденция към намаление като през 2020 г. те са били около 18 млн. лева, докато през 2016 г. – над 23 млн. лева.

Положителният финансов резултат за миналата година се дължи основно на увеличената и оптимизирана лечебна дейност, което е свързано и с ръст на приходите на СБАЛХЗ през изминалата година. За този период броят на преминалите пациенти, които са избрали да се лекуват в болницата, се е увеличил с 5%, като от 12 220 през 2019 г. те са 12 876 през 2020 г.

Болницата е предпочитан избор за лечение и от новодиагностицираните пациенти, потърсили за първи път хематологична помощ, като техният брой също е нараснал с около 12% в сравнение с 2019 г.

Като най-големият център в страната, който прилага автоложна и алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки при възрастни пациенти над 18 години, е отчетен и ръст от 20% на извършените трансплантации през 2020 г.

В същото време, през изминалата година са въведени иновативни и скъпоструващи лекарствени средства, като на пациентите с хематологични заболявания са осигурени едни от най-съвременните и ефективни терапии. Като водещо здравно заведение в областта на хематологията, СБАЛХЗ приема едни от най-трудните за диагностика и лечение случаи от цялата страна, както и значителна част от пациентите с резистентност към провеждани терапии и тежки усложнения. Ето защо прилаганото лечение в болницата е едно от най-скъпоструващите в областта на злокачествените заболявания, като средният разход на преминал пациент през лечебното заведение е около 3 600 лева.

Намеренията на ръководството на СБАЛХЗ и изпълнителния директор доц. Бранимир Спасов са погасяването на просрочените задължения да продължи и през настоящата година, посочват в позицията си от Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови