Хапче може да удължи живота ни със 100 г., твърди британски биолог

OFFNews 20 юли 2022 в 14:05 2671 0

д-р Андрю Стийл

Снимка Скрийншот

д-р Андрю Стийл, британски биомедик

Учени работят интензивно по ново хапче, което може да добави 100 години към живота ни. То елиминира клетките, които предизвикват стареенето в човешкото тяло, и може потенциално да удвои живота ни, твърди британският компютърен биолог д-р Андрю Стийл пред MailOnline. 

Човешкото стареене се ускорява от клетки, наречени „зомби клетки“, научно известни като стареещи клетки. Тези клетки спират да се делят на определен етап от живота, натрупват се в тялото и отделят съединения, които ускоряват стареенето, пише БГНЕС.

Лекарството е тествано върху мишки в опит през 2020 г. и резултатът е подобрена физическа функция и удължено здраве и продължителност на живота. Сега учените работят върху възпроизвеждането на резултата при хора.

В книгата си за дълголетието на човешкия живот д-р Андрю Стийл твърди, че е напълно възможно хората да живеят над 100 години с определен вид лекарство. Според четивото изследванията в областта на сенолитиците - лекарства, които работят за елиминиране на клетки, влошаващи функцията на тъканите, вече показват обещаващи резултати и могат да станат достъпни на пазара през следващото десетилетие.

Не мисля, че има някаква абсолютна граница за това колко дълго можем да живеем, казва д-р Стийл пред MailOnline. - Не виждам физическа или биологична причина хората да не могат да живеят до 200 години – предизвикателството е дали можем да развием биомедицинската наука, за да го направим възможно.

Дори ако експериментът е успешен, остава въпросът дали хората биха искали да живеят още 100 години, пита изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!