Ханс Клуге: Смъртността от COVID остава висока в страните с ниско ваксинационно покритие

Над 50% от европейците може да се заразят с Омикрон през следващите два месеца, прогнозират от СЗО

OFFNews 11 януари 2022 в 14:20 1186 0

Снимка Getty Images

"Показателите на смъртността при новия вариант на COVID-19 остават стабилни и най-високи в страните с висока заболеваемост от COVID в съчетание с по-ниски равнища на ваксинация", заяви по време на онлайн пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, цитиран от Франс прес.

Той съобщи, че СЗО е разтревожена от "силния прилив" на Омикрон и прогнозира, че при настоящото темпо на разпространение до два месеца над 50% от европейците може да се заразят с новия вариант.

"При този ритъм Институтът за здравни показатели и оценки предвижда, че над 50 на сто от населението на региона ще се зарази с Омикрон до 6-8 седмици", каза Клуге.

Той подчерта, че този вариант показва мутации, които "му дават възможност да се закрепва по-лесно за човешките клетки, и могат да заразяват дори преболедували или ваксинирани хора".

Над 7 милиона случая на коронавирус са били регистрирани в Европа през първата седмица на новата година, обърна внимание Клуге, цитиран от ТАСС. Той добави, че Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и "сега се разпространява на Балканите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!