Глобиха болница Сердика заради ваксинирането на пиарката Гери Дончева

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2021 в 20:30 2983 0

Две лечебни заведения в София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, съобщиха от Министерството на задравеопазването.

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение "Сердика" ЕООД и Специализирана болница за активно лечение "Свети Лазар" ООД. Според разпоредбите имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази едно - пет на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Болниците ще бъдат глобени с имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Около болница "Сердика" се вдигна шум заради PR-мениджъра Гери Дончева, която публикува в социалните мрежи снимки, на които се ваксинира. Това породи дискусии и напрежение относно плана за ваксинация.

Според националния план за ваксиниране в първата фаза следва да се имунизира медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.

Втората фаза включва потребители и персонал на социални институции, учители и персонала на ферми за отглеждане на норки.

Третата е обърната към служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, 4-тата - възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания и 5-тата - уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !