Главният епидемиолог на Швеция призна грешките си

OFFNews 03 юни 2020 в 16:00 3877 0

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, привърженик на колективния имунитет, за пръв път призна, че леките мерки и липсата на съществени ограничения са били грешка. Пред шведското радио тази сутрин той беше принуден да се съгласи, че в скандинавската страна са загинали твърде много хора и е трябвало да се наложат повече ограничения.

Тегнел уточни, че ако има втора вълна на COVID-19 най-вероятно ще бъде избран междинен вариант - както е направил останалият свят. По думите му, тъй като всички останали европейски държави са били блокирани, е било трудно да се прецени кои мерки действат и кои не.

Признанието на епидемиолога изненадва, тъй като месеци наред той критикуваше строгата карантина, която беше наложена в други държави. Негова е тезата, че ако младите, здрави и активни хора прекарат болестта, по-бързо ще бъде изграден колективен имунитет. Швеция затвори училищата за ученици над 16 години и забрани да се събират на едно място повече от 50 души. За заведенията, спортните зали и бизнеса нямаше наложени ограничения. 

Страната обаче оглави негативната класация за най-много починали в домове за възрастни, а тестването за антитела в Стокхолм показа, че едва 7% от населението има имунитет.

Швеция e десетата най-засегната страна в Европа с 40,803 заразени, 4,542 жертви на пандемията, а само за последното денонощие починалите с COVID-19 са 74 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови