Ген. Мутафчийски: Има изградени антитела срещу вируса на 19-ия ден след първата доза (видео)

Ваксинационните центрове да работят до 22 часа ще предложи шефът на НОЩ

Янка Петкова 18 януари 2021 в 11:19 5134 0

На 19-ия ден от първата доза има изградени антитела срещу коронавируса. Аз лично още не съм се изследвал, но при доц. Кунчев антителата са 60 единици, а при доц. Димов - 40".

Това каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА на брифинг при поставянето на втората доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех.

"Второто убождане при нас се прави на 22 ден. Не сме имали нежелани ефекти от ваксината, освен една лека алергична реакция. 717 души са ваксинирани във ВМА, 491 са от централната болница, останалите са от провинциалните", каза генералът.

Мутафчийски каза още, че залата, в която се правят имунизациите, ще работи непрекъснато, докато трае кампанията.

"Имаме готовност да разкрием още две такива зали, за нуждите на здравната система. Ангажирани сме с ваксинирането на част от личните лекари. Имаме договорка с директори на училища и детски градини със списъци на желаещи да бъдат ваксинирани във втората фаза", каза проф. Мутафчийски.

Той коментира, че процесът на ваксиниране започва да става все по-масов и в тази връзка ще предложи удължаване на работното време на ваксинационните центрове до 22 часа, за да могат да се имунизират всички желаещи, както и да се създадат мобилни екипи към болниците, каквито вече има във ВМА.

Разпределението на ваксините в ЕС е според квотата, която е определена за всяка страна. Нашата квота е 1,55%, тъй като това е процентът на българското население спрямо населението в Евросъюза. Това означава, че на всеки 10 ваксини пристигнали в Европейския съюз ние ще получим 3, потвърди генералът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови