Ген. Мутафчийски: България е на второ място по интензивност на смъртните случаи

Третата вълна е много различна, боледуват много бременни и млади хора, предупреди здравният министър Костадин Ангелов

Янка Петкова 25 март 2021 в 10:45 5186 0

България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг на здравните власти.

"Нарастването на заболяемостта спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание - около 5%, но за 14 дни увеличението е с 53%. Има нарастване и на хоспитализираните. Заетостта в болниците се е увеличила със 17% за седмица, а на интензивните легла с 22%, уточни той.

„Третата вълна не прилича по нищо на втората. Почти цели семейства са болни. Много майки и бременни жени боледуват. Много млади хора са в лечебните заведения“, това каза здравният министър Костадин Ангелов.

„Медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинацията, не се разболяват и не боледуват. Именно с това осигурихме възможността при третата вълна да няма недостиг на медицински персонал в лечебните заведения“, каза още здравният министър.

Той още веднъж подчерта, че въпреки тежката ситуация лечебните заведение се справят. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с разкриване на нови структури. Обезпечили сме цялата система с допълнително количество медикаменти и лични предпазни средства“, каза здравният министър.

Ангелов съобщи още, че 69% от леглата за неусложнени случая и 70% от интензивните са заети към днешна дата.

Той изтъкна, че продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Очаква се днес да приключат експертните разговори и довечера да бъде взето решение.

Къде сме ние

За периода от последните 14 дни страната ни се нарежда на 6-о място по заболяемост в Европейския съюз и на 2-ро място на Балканите. По смъртност сме на 4-о място в ЕС и на 1-во на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят", предупреди той. 

В страната най-сериозно засегнатите области са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниско е разпространението на заразата в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик.

"Ако позволим грубо неспазване на мерките, има възможност и хоризонт да удвоим два пъти и половина броя на случаите, приетите в болница и починалите. Макар и много рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите“, подчерта доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови