Гебрейесус: Пандемията не е приключила. Отслабваме бдителността си на свой риск

Експерти обсъдиха зачестяващите случаи на маймунската шарка на форум на СЗО

OFFNews 23 май 2022 в 10:40 911 2

Снимка Getty Images

Пандемията от COVID-19 със сигурност не е приключила, въпреки спада в броя на случаите след пика на вълната на варианта Омикрон, предупреди генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Асошиейтед прес. "Отслабваме бдителността си на свой риск", добави той, обръщайки се към правителствата.

Гебрейесус подчерта пред събралите се в Женева представители на страните по света, че "намаляването на тестването и проследяването на вариантите на вируса означава, че оставаме слепи за еволюцията на вируса". Той посочи, че близо 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са били ваксинирани.

В седмичен доклад за глобалната ситуация в четвъртък СЗО заяви, че броят на новите случаи изглежда се е стабилизирал след седмици на спад от края на март, докато броят на смъртните случаи за седмица е отбелязал спад.

Макар че имаше напредък, с 60% ваксинация на световното население, "това не е приключило никъде, докато не приключи навсякъде", предупреди здравният експерт. "Броят на регистрираните случаи нараства в близо 70 страни от всички региони и това се случва в свят, в който броят на извършваните тестове спадна рязко", подчерта той.

Броят на смъртните случаи нараства в Африка, континента с най-ниското ваксинационно покритие, добави генералният секретар. Само 57 страни, повечето от които богати, са ваксинирали 70% от населението си.

Въпреки подобряването на достъпа до ваксини по света, "няма достатъчно политическа воля за провеждането на ваксинация" в някои страни, докато в други има недостиг на "оперативен или финансов капацитет", посочи Гебрейесус.

"Като цяло виждаме колебание да се приемат ваксините, дължащо се на неправилна информация и дезинформация", подчерта той. "Пандемията няма да изчезне с магия, но можем да ѝ сложим край".

Светът е изправен пред страшни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка, предупреди ръководителят на Световната здравна организация в Женева.

Повече от 80 случая са потвърдени вече в Европа, Съединените щати, Канада, Австралия и Израел. Въпреки това на този етап се смята, че рискът за широката общественост е нисък. А повечето хора, които се заразяват, се възстановяват в рамките на няколко седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови