Гърция се отказа от тестването на ваксинирани в заведения по празниците

OFFNews 21 декември 2021 в 13:31 1429 0

Снимка Pixabay

Гърция няма да въвежда задължително тестване за ваксинирани за посещение на заведения по празниците. Правителството обаче подчерта, че трябва да бъдат спазвани всички наложени ограничения, съобщи БНР.

Без задължителен антигенен тест ще работят заведенията за клиенти със сертификат за ваксиниране, обяви премиерът Мицотакис на заседание на Министерския съвет във вторник.

Поради риск от разпространение на коронавируса при събиране на много хора по празниците експертите от Съвета за контрол на пандемията настояваха за извънредни мерки и за ваксинираните местни жители и туристи. Остава в сила обаче изискването за отрицателен тест за влизане в страната.

Неваксинирани туристи, влезли с отрицателен тест в страната, ще трябва да се тестват отново след изтичане на срока на документа, за да посетят заведения. Изисква се официален негативен резултат, издаден от лаборатория или аптека. Цената е между 8 и 10 евро.

Здравните власти в Гърция препоръчват на всички да си направят самостоятелно тест преди и след посещение на заведение по време на празниците.

За гръцките граждани и постоянно пребиваващите чужденци два антигенни теста са безплатни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!