Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка

OFFNews 09 юни 2022 в 11:18 1335 0

вирус на маймунска шарка

Снимка БТА/АП

микроскопско изображение на вирус на маймунската шарка

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка, пациентът е мъж на 40 години, съобщи БНР.

Заразеният е настанен в болница и е под наблюдението на лекарите. Няма опасност за живота му, посочват от Националната организация за обществено здраве.

Пациентът скоро е пътувал в Португалия и се предполага, че там се е заразил. Властите подлагат на тестване контактните му лица.

Здравният експерт професор Илиас Мосиалос заяви пред медиите, че няма заплаха за населението и не се очаква маймунската шарка да се превърне в епидемия. Препоръчва се на лицата, които смятат, че са застрашени от заразяване, да се имунизират с действащата ваксина за шарка.

Първи предполагаеми случаи на маймунска шарка в Гърция

В края на май здравните власти в страната съобщиха за предполагаем случай на маймунска шарка, който се оказа варицела. Заразените бяха двама туристи от Лондон, почиващи на остров Кефалоня.

Направените лабораторни изследвания впоследствие установиха, че става дума за варицела.

Преди дни властите в Словения съобщиха за 6 случая на маймунска шарка. Всички заразени са имали леки симптоми. Първият регистриран заразен е мъж, пътувал до Канарските острови.

Маймунската шарка в Гърция се оказа варицела

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че рискът маймунската шарка да се превърне в неендемично заболяване е реален. Организацията не препоръчва масова ваксинация.

Според СЗО не се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

Генералният директор Тедрос Гебрейесус каза, че до момента няма съобщения за смъртни случаи от огнищата на заболяването.

Случаите на маймунска шарка в страни, в които не е ендемично заболяване, надхвърлиха 1000. Те са регистрирани в общо 29 държави.

Вирусната инфекция е подобна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови