Фондация „Св. Иван Рилски“ връчи годишните си награди за принос към здравеопазването

OFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 20:03 3562 0

Фондация „Св. Иван Рилски“ връчи годишните си награди на личности и организации с високи постижения в здравеопазването.

Церемонията се състоя в столичния хотел „Маринела“, а лице на третото издание на събитието бе Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам.

Министър-председателят Огнян Герджиков връчи грамота на д-р Неделя Щонова за изключителния й принос за утвърждаване и издигане на престижа и доброто име на българския лекар.

Д-р Стойчо Кацаров бе удостоен от фондацията със званието „Рицар на правата в здравеопазването“, а отличието бе връчено от заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев.

Лауреатите на третите годишни награди на фондация „Св. Иван Рилски“ в отделните категории са:

„Онкология“ – д-р Росица Кръстева
„Онкохирургия“ – д-р Румен Стоянов
„Дентална медицина“ – д-р Георги Цалов
„Психология“ – Орлин Баев
„Пациентска организация“ – Асоциация „ХИПОФИЗА“
„Здравна журналистика“ - Марина Малашева
„Благотворителност“ – Ники Кънчев за кампания: “Благотворителен търг на ДАРИК РАДИО”
„Приятел на фондация Св. Иван Рилски“ – Люси Дяковска и Гергана Малкоданска

Годишните награди на фондация „Св. Иван Рилски“ са израз на признанието към всички участници в здравеопазването, които са приели работата си като мисия в полза на обществото. Работим за утвърждаване на доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, насърчавайки благотворителната дейност, високите стандарти в здравната журналистика и ползотворната работа на пациентските организации, каза д-р Елиза Георгиева, учредител на фондацията.

По традиция всички наградени получиха пластики „Благотворение”, изработени специално за наградите на фондацията от скулптора и живописец Венцислав Василев.

По време на събитието се проведе благотворителен базар с безвъзмездно предоставени авторски предмети.

Ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен дариха ръчно украсени стъклени бутилки. Плевенската художничка Вяра Савова дари в подкрепа на каузата на фондацията свои авторски бижута. Галя Спасова - член на групата за подкрепа на жени с карцином на гърдата към фондацията, се включи в благотворителната инициатива с гривни от естествени камъни. Авторски фотографии на д-р Елиза Георгиева под наслов „Уловена красота“ също станаха част от благотворителния базар.

Музикални поздрави към гостите на събитието отправиха Веско Ешкенази, Люси Дяковска, Силвия Кацарова, Теди Кацарова и Живко Василев.

Фондация „Св. Иван Рилски“ е създадена през 2012 год. с цел утвърждаване на модерното здравеопазване за подобряване качеството на живот на хората. През юли същата година е направена първата у нас едноетапна операция за отстраняване на злокачествено образувание на гърдата и поставяне на силиконов имплант, дарен от фондацията. Основните й дейността се съсредоточават в развитие на здравеопазването за профилактика и рехабилитация на онкоболни, психологични консултации, закупуване и даряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, финансиране на магнитно-резонансна диагностика на млечна жлеза, мобилна стоматологична помощ в малките населени места. Сред каузите, подкрепени от фондацията, са Защитеното жилище за лица с психични разстройства в с. Драгаш войвода, община Никопол, набиране на средства за безплатни зъбни протези за възрастни хора и осигуряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови