Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19 искат организации

OFFNews 16 декември 2020 в 14:25 953 0

Спешно създаване на фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу новия коронавирус искат от пациентски организации "Заедно с теб".

Според доклад на СЗО от 2011 г. има 19 държави с действащи програми за компенсация на увреждания от ваксини. От 19-те схеми за обезщетения, действащи към 2011 г., 13 се изпълняват в Европа, казват от "Заедно с теб".

От организацията смятат, че с оглед защита правата на пациентите и повишаване на доверието към ваксинирането, подходът при компенсиране на пострадалите трябва да е на принципа „без виновен“.

"Когато няма официална схема за обезщетение на увреждания от ваксини, единственият начин за получаване на такова е чрез съдебно дело, където по принцип се изисква ищецът да докаже, че неговото увреждане е вследствие на небрежност или целенасочена щета, причинена от друг (човек или юридическо лице). Проблемът с ваксините е, че няма определена страна, за която може да се каже, че е проявила небрежност или целенасочено е причинила щета. Подходът за получаване на обезщетение чрез съдебни искове ощетява тази част от пострадалите, които нямат възможност да търсят компенсации по съдебен път", пишат в позицията си "Заедно с теб".

Пациентските организации настояват системата за компенсации на увреждания от ваксини срещу коронавирус да е част от Националния план за ваксиниране на Министерство на здравеопазването. Според тях правителството трябва да има специална отговорност към хората, пострадали при изпълнение на програми за обществено здраве.

Фондът за обезщетения е административен подход, който е по-малко спорен, коства по-малко разходи, намалява нуждата от определяне на виновен и увеличава максимално възможността за получаване на справедлива компенсация, твърдят от "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови