Физическата активност увеличава ефекта от COVID ваксината

OFFNews 31 октомври 2022 в 10:19 664 1

спорт

Снимка Pixabay

Изследване на учени от Йоханесбург

Редовната физическа активност може да увеличи ефективността от ваксината срещу COVID-19 - колкото по-голямо е натоварването, толкова нараства и нивото на защита, съобщи ЮПИ.

Имунизация срещу SARS-CoV-2 намалява риска от хоспитализация с 60 процента при напълно ваксинираните възрастни хора в категорията с ниска физическа активност, включена в изследването.

В групите със средна и висока физическа активност ваксината срещу COVID-19 е намалила този риск съответно със 72 процента и 86 процента, установиха южноафрикански учени.

Водещ автор на изследването е Шърли Коли, главен актюер по здравни анализи в компанията "Дискавъри хелт", която предоставя административни и управленски услуги на над 3,3 милиона души в Йоханесбург.

В проучването са разгледани данни за близо 200 000 здравни работници на възраст над 18 години, които са носили фитнес тракери. Участниците са били разпределени в категория за физическа активност въз основа на средните им месечни нива на движение през двете години преди началото на проучването.

Хората, занимаващи се с по-малко от 60 минути физически дейности седмично, са поставени в групата с ниска активност.

В тази с умерена попадат лица, извършващи от 60 до 149 минути физически дейности с поне средна интензивност в рамките на седем дни, а в групата на високата активност - участници, чието натоварване е най-малко 150 минути седмично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-295

1

Vitorio

31.10 2022 в 11:05

Това е точно така, шансът от миокардит (възпаление на сърдечният мускул) главоломно нараства при млади и спортуващи, шиповият протеин стига по лесно до сърдечният мускул, след което по време на спортно събитие някой тупва на земята... Това е не е лошо, защото докато се възстановява след това в болница, разбира колко е ценно здравето и започва да "верва" още по силно на науката, пък била ти и експериментална!
С науката шега не бива, трябва да й се молиш, да палиш свещи и по никой начин да не се съмняваш и питаш, защото ще те цапардоса...
Какво по силна любов към възрастните хора, от това да си повредиш сърцето за баба и дядо?!