Финландия въвежда задължителна ваксинация за медиците си

OFFNews 09 декември 2021 в 08:22 1428 0

Финландските власти планират да направят ваксинацията срещу КОВИД-19 задължителна за работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от парламента.

Новите законодателни мерки ще позволят на работодателите в тези сектори да получават достъп да информация за ваксинационния статус на служителите си и за възможно преболедуване на КОВИД-19 в миналото.

"Тези регулации ще направят възможно да се гарантира здравето и безопасността на работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, а по този начин и достъпа до тези услуги", каза на пресконференция министърката по въпросите на семейството и социалните служби Криста Киуру.

Тези, за които ваксинацията е противопоказна, може да бъдат изключени от изискването при наличие на тест за коронавирус.

Финландия е сред най-слабо засегнатите страни от пандемията. Северната европейска държава с 5,5-милионно население е регистрирала 197 476 заразени и 1389 починали от заразата. Напълно ваксинирани са 81,8% от жителите над 12-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!