Европейската агенция по лекарствата одобри прилагането на трета доза от ваксината на Pfizer

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2021 в 23:35 1132 0

Снимка europa.eu

Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата стигна до заключението, че допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) и Spikevax (Moderna) може да бъде прилагана на хора със силно отслабена имунна система поне 28 дни след като им е поставена втората доза.

Тази препоръка идва в резултат на проучвания, които са показали, че допълнителна доза от тези ваксини повишава способността за образуване на антитела срещу вируса, който причинява COVID-19, при пациенти с органна трансплантация с отслабена имунна система.

Въпреки че няма преки доказателства, че способността да се образуват антитела при тези пациенти е създала защита срещу COVID-19, се очаква допълнителната доза да повиши защитата поне при някои пациенти.

Бустер дози

Важно е да се направи разлика между допълнителна доза при хора с отслабена имунна система и бустер доза при хора с нормална имунна система, обясниха в понеделник вечерта от здравното ни министерство.

По отношение на хората с нормална имунна система Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е извършила оценка на данни за Comirnaty, които показват повишение на нивата на антитела при прилагане на бустер доза около 6 месеца след втората доза при хора на възраст от 18 до 55 години. Въз основа на тези данни ЕМА прави заключение, че прилагането на бустер дози може да се обмисли най-малко 6 месеца след втората доза при хора на 18 години и по-възрастни.

Прилагането на бустер дози ще следва официалните препоръки на национално ниво, дадени от органите по обществено здраве, предвид последните получени данни за ефективност и всички съображения по отношение на безопасността. Рискът от възпалителни заболявания на сърцето или други много редки нежелани реакции след поставяне на бустер доза не е известен и се проследява внимателно. Както при всички лекарства, ЕМА ще продължава да преглежда всички данни за безопасност и ефективност на ваксината.

За Comirnaty (BioNTech/Pfizer) - повече информация относно препоръките за прилагането на бустер дози ще бъде налична в актуализираната продуктова информация.

За Spikevax (Moderna) - Европейската агенция по лекарствата към момента оценява данните в подкрепа на приложението на бустер доза. След приключване на оценката EMA ще съобщи резултата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови