Европа одобри лечението на COVID-19 с коктейла антитела, приложен на Тръмп

OFFNews 26 февруари 2021 в 16:51 1301 0

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи днес, че е одобрила комбинация от антитела, която може да бъде използвана за лечение на пациенти с COVID-19.

Ефективността ѝ е потвърдена при болни, които нямат нужда от кислородна подкрепа, но са с повишен риск от тежка форма на заболяването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Коктейлът от антитела на фармацевтичната компания "Регенерон" беше одобрен за спешна употреба в САЩ през ноември и с него беше лекуван от COVID-19 бившият американски президент Доналд Тръмп.

Лечението, което се осъществява чрез капково вливане, е част от клас лекарства, известни като моноклонални антитела - произведени копия на антитела, създадени от човешкото тяло за борба с инфекции.

"Що се отнася до безопасността, повечето странични ефекти, за които е съобщено, са леки или средни, забелязани са обаче реакции при вливане (включително алергични реакции) и трябва да се следи за тях", предупредиха от ЕМА.

Регулаторът заяви, че извършваният от него анализ на комбинацията в реално време продължава и ще формира основата за препоръката за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion).

Вчера от компанията-производител заявиха, че според независима комисия лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови