ЕС сключи договор с CureVac за доставка на 225 млн. дози от ваксина срещу COVID-19, когато е готова

OFFNews 17 ноември 2020 в 20:16 1759 0

Снимка архив

ЕС подписа договор с фармацевтичната компания CureVac за доставка на 225 млн. дози на ваксината срещу COVID-19, когато се докаже, че е безопасна и ефикасна, съобщи ЕК. 

Сключеният договор включва и възможност за поръчка на допълнители 180 млн. дози.

"Няколко дни след нашия договор с BioNTech и Pfizer, имам удоволствието да обявя ново споразумение с едно обещаващо европейско дружество. До днес ЕК е обезпечила най-малко 1,2 милиарда дози и изпълнява волята си за осигуряване на справедлив достъп до безопасни и ефикасни ваксини на поносими цени не само за гражданите на ЕС, но и за най-бедните и най-уязвимите хора по света. Повечето от тези евентуални ваксини са в напреднал етап на клинични изпитвания и се надяваме, че тези положителни резултати ще бъдат потвърдени с издаване на разрешение, след което ваксините ще бъдат бързо въведени в употреба и ще спомогнат за преодоляване на пандемията", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

CureVac е първопроходец в разработването на напълно нов клас ваксини въз основа на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките чрез липидни наночастици.

Досега ЕК е одобрила договори за доставка на ваксини срещу COVID с производителите AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови