Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС ще публикува данните за ваксините, заради които ги разрешава

OFFNews 07 декември 2020 в 14:45 1696 0

Европейската агенция по лекарствата ще обнародва данните, на базата на които дава разрешение за използване на ваксините срещу ковид, внасяни в ЕС.  

Това съобщи днес говорител на Европейската комисия. Оповестяването на данните е свързано със стремежа за повече прозрачност за ваксините. Досега за нито една ваксина няма разрешение от лекарствената агенция, добави говорителят. 

По думите му за всяка ваксина има технически изисквания и държавите в ЕС трябва да съобразят това с имунизационните си планове. Някои ваксини целят повече предотвратяване на разпространението на болестта и вероятно ще бъдат предпочетени за приложение върху здравни работници, други предпазват от развитие при новото заболяване и може да са подходящи за хората с уязвимо здраве, поясни говорителят.

Преди дни ЕК уточни, че не може да се посочи кога лекарствената агенция ще произнесе оценката си за ваксините на "Пфайзър" и "Модерна". Ако ваксините бъдат оценени положително, комисията ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС.

Преди това държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорител на ЕК. Той добави, че за да може комисията да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews