Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС може да плати над 9 млрд. евро за ваксините на CureVac и BioNTech

OFFNews 20 ноември 2020 в 12:59 1045 0

Снимка архив

Европейският съюз може да плати над 9 млрд. евро, за да осигури милиони дози от ваксините срещу коронавирус на "BioNTech & Pfizer" и "CureVac", заяви пред Ройтерс представител на ЕС, участващ в преговорите. 

Съюзът се е споразумял да плати по 15,50 евро на доза на разработчика на ваксина срещу COVID "BioNTech & Pfizer", твърди източникът.

Това би означавало обща цена от 3,1 млрд. евро за 200 милиона дози, като сумата ще се повиши до 4,65 млрд. евро, ако бъдат закупени допълнително още 100 милиона дози, според постигната преди дни сделка.

Споразумението включва и гаранция за страните от ЕС да получат обезщетение, ако двете компании пренасочат дозите си към САЩ.

Представителят на ЕС изтъкна, че блокът се е съгласил да плати по 10 евро на доза за първоначално снабдяване с 225 милиона дози от ваксината на CureVac - това е под цената от 12 евро, която производителят определи преди време.

Тази седмица Съюзът сключи сделка с CureVac за 405 млн. дози, от които 180 допълнителни при поискване за доставка, напомни източникът. 

Представителят на ЕС заяви, че доставките на CureVac трябва да започнат до края на март 2021 г. Все още не е ясно дали допълнителните дози ще струват 10 или 12 евро, всяка, но е сигурно, че ЕС ще плати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози при цена от 10 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!