Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2021 в 17:28 1875 0

Снимка Pixabay

Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон и препоръчват ваксинация за рисковите групи, съобщават от здравното министерство.

Какви грипни щамове ще ни атакуват тази година?

Victoria, Cambodia, Washington и Phuket са щамовете, които се предполага, че ще циркулират през сезон 2021/2022 г., които са подобни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО за страните от Северното полукълбо. Засега не може да се прогнозира кой от тези вируси ще доминира, посочват експертите.

Каква е ефективността на противогрипните ваксини?

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите лица: 

- намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация;

- намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г.;

- намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения;

- намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет, съответно.

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси.

Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

Кога е добре да се ваксинираме?

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина. Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

За кого са препоръчителни?

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на инфекцията и развитие на усложнения. Според СЗО ежегодна ваксинация се препоръчва на бременни жени, деца на възраст от 6 месеца до 5 години; възрастни над 65 г., лица на възраст над 6 мес. с хронични заболявания (диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.), медицински персонал.

Противогрипната ваксина е препоръчителна и за хората, които живеят в организирани (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.); лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.); всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

Кога се очаква грипната вълна?

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, като епидемията от грип се разгръща през януари-февруари.

Можем ли да очакваме да е по-слаба?

През изминалия сезон 2020/2021 г. циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси. Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквито се наблюдаваха в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за старите хора и лицата с ослабен имунитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови