Ендометриоза: Една от 10 жени в репродуктивна възраст се среща с болестта

OFFNews 21 март 2024 в 11:01 858 0

ендометриоза

Снимка Скрийншот

Ендометриоза

Ендометриозата е изключително разпространено, като една от десет жени в репродуктивна възраст се сблъскват с него. Това е сериозен проблем, който изисква внимание и лечение, коментира по БНР акушер-гинекологът д-р Дориан Босев от Майчин дом.

АГ болницата организира безплатни консултации за жени, страдащи от ендометриоза от 18 до 29 март. Кампанията е част от инициативите през март, месецът, посветен на заболяването.

Ендометриозата може да засегне различни органи в човешкото тяло, не само репродуктивната система. Оттам идват различните симптоми, които жените изпитват. Болезнените месечници и тазовите болки са само част от тях. Важно е да се отбележи, че между 30 и 50% от жените с ендометриоза имат проблеми със зачеването. Симптомите и последиците от ендометриозата са разнообразни и могат да варират в зависимост от индивидуалния случай, казва  д-р Дориан Босев.

В лечението на ендометриозата се използват различни методи - както медикаментозни, така и хирургически. Лапароскопската хирургия се счита за златен стандарт в това отношение, особено при лечението на инфертилитета, твърди специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!