Ендокринолог: Стимулирането на децата с храна е най-честата грешка на родителите

Трябва да забравим остарялото разбиране, че "щом детето е пълничко, значи е здраво", казва проф. Виолета Йотова от УМБАЛ "Св. Марина", Варна

OFFNews 14 септември 2023 в 10:14 1277 3

проф. Виолета Йотова

Снимка Скрийншот

проф. виолета Йотова, детски ендокринолог

"Стимулирането на децата с храна за успехи е една от най-честите родителски грешки. Яденето е за да живеем, да оцелеем! Не е начин да бъдем наградени."

Това каза по БНР проф. Виолета Йотова, детски ендокринолог и завеждащ „Педиатрия“ в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна, в коментар за високата честота на затлъстяване сред децата.

По думите ѝ друг сериозен проблем е, че когато родителите дават пари на детето, много често не контролират какво то си купува и колко изхарчва. "Когато е малко, най-често детето дава парите си за храна", казва ендокринологът.

Затлъстяването е заболяване, което води до други сериозни заболявания, затова не трябва да го приемаме като няколко килограма повече, които лесно могат да бъдат свалени. Нито при децата, нито при възрастните. Трябва да забравим и остарелите разбирания, че „щом детето е пълничко, значи е здраво“. Медиците допускат подобно оправдание само при децата до 6-7 години заради по-силния имунитет при по-пълни деца. След тази възраст ефектът е обратен, казва проф. Йотова.

По думите ѝ затлъстяването засяга 27 системи и органи в човешкото тяло още в детска възраст. Това води до многопластово нарушение в здравето на децата и най-драстичния пример е увеличаване на инфекциозните заболявания. Увеличават се и раковите.

Съвременната световна медицина отдавна алармира за проблема със затлъстяването, който днес е разпространен във всички държави. И има обяснение – средата на миналия век и бумът на технологиите. Днес вече не се качваме по стълби, а ползваме асансьори и ескалатори. Не отиваме пеша до работа, а с кола или градски транспорт. Водим децата си на училище с кола, дори и когато живеем съвсем близо до училището, където детето учи. И най-лошото е, че в много от случаите просто нямаме избор. Но пък ние сме тези, които „държат дистанционното“ и сме отговорни както за собственото си здраве, така и за здравето на децата ни, казва проф. Йотова.

България е трета в света по висок ръст на затлъстяване при децата, сочат данните за миналата година. На първо място е Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

14.09 2023 в 12:26

като видя дебел диетолог или ендрокринолог преддиабетичен, или пушещ онколог белодробни, и някак ми пада мотовацията

Се едно на ясновидка на вратата да почукаш и да ти вика "кой е?" . Надали е толкоз смешно, ако си със здравен проблем

22548

2

dolivo

14.09 2023 в 12:24

Като я гледам, дали живее каквото приказва, тази дебеля тетка?

А това, че вместо яйце, сиренце, домати, наденичка или филе за закусна, им набиват на децата индустриалната закусна Зрънчо, палачинки със сладости, и други въглехидратни чудеса, не се говори.

Наградата с нещо сладичко визира жената вероятно.

Защото ако гоо наградя с варено яйце и не е гладно, няма да го изяде и ще се самоорегулира.


Проблема е, че ние сме скроени да ламтим за сладко. И това не се учи в училищата и практикува в семействата, че не е храна.

14469

1

случайно прочетох

14.09 2023 в 11:10

Е, как да ги стимулираш с храна, това да не са кучета?!?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика