ЕМА започва наблюдение на ефективността на ваксината срещу COVID на Sinovac

OFFNews 04 май 2021 в 15:51 1141 0

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) започва наблюдение на ефективността на китайската ваксина срещу COVID-19, разработена от Sinovac, съобщиха от агенцията.  

Решението на Комитета на EMA по лекарствените средства (CHMP) да започне наблюденията, се основава на предварителни лабораторни резултати - неклинични данни и клинични изпитвания. Тези проучвания показват, че ваксината на Sinovac защитава от COVID-19, тъй като след имунизация с нея, се изграждат антитела.

EMA ще проучи съответствието на ваксината с общоприетите стандарти на ЕС по отношение на ефективността, безопасността и качеството на препарата.

Това е първата китайска ваксина, включена в процедурата за оценка на ЕМА и четвъртата след „КюърВак", „Новавакс“ и руската „Спутник V“, предаде БНР. 

Ефективността на Sinovac е между 50 и 90%, на базата на различни проучвания. Тя е разрешена за употреба в Китай, Индонезия, Бразилия и Турция.

Ваксината на Sinovac

Търговското наименование на ваксината, предлагана от Sinovac, е Vero Cell. Тя е векторна и съдържа SARS-CoV-2, който е инактивиран. Тя съдържа и вещество адювант, което спомага за укрепването на имунния отговор към ваксината. 

При ваксинация имунната система идентифицира неактивния вирус като чужд и създава антитела срещу него. Ако по-късно ваксинираното лице влезе в контакт с SARS-CoV-2, имунната система вече е подготвена за разпознаване на вируса и е готова да защити тялото срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови