ЕМА: Ваксината на ''Астра Зенека'' е ефективна и безопасна (обновена)

OFFNews 18 март 2021 в 18:14 3606 0

Снимка Архив

Ваксината на "Астра Зенека" е ефективна и безопасна, реши Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след допълнителен анализ на оксфордската ваксината.

"Това е ефективна и безопасна ваксина", заяви ръководителят на ЕМА Емер Кук.

"Ползите от ваксината са повече от рисковете", заяви още тя.

Тя определи случаите на образуване на кръвни съсиреци са "редки и сериозни" ефекти, но няма никакви доказателства, че те са причинени от ваксината. Кук обаче подчерта, че "когато се ваксинират милиони хора, е възможно да има странични ефекти".

"ЕМА ще продължава да следи случаите на кръвни тромбози и други странични ефекти", заяви председателят на проверяващата комисия д-р Сабине Щраус.

Щраус заяви, че по-често странични ефекти се наблюдават при "жени и особено при млади жени", но няма научни доказателства защо се наблюдава това. Тя допълни, че може да се дължи на други фактори, а не конкретно на ваксината.

Щраус каза още, че ЕМА ще провери дали има връзка между контацептивните хапчета и страничните ефекти, каквито твърдения се появиха по-рано. 

Решението на някои европейски държави доведе до забавяне на европейската ваксинационна програма. В момента средно едва един на всеки десет европейци е получил първата доза от ваксината си, пише "Блумбърг".

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че в ЕС са доставени над 12,5 млн. дози от ваксината на "Астра Зенека", които обаче не са поставени заради твърденията, че препаратът предизвиква кръвни съсиреци. 

По-рано британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа излезе със становище, че няма доказана причинно следствена връзка между образуването на кръвни съсиреци и поставянето на ваксината на "Астра Зенека", пише "Индипендънт".

Непосредствено преди решението на ЕМА, говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че Европейската комисия ще изпрати писмо до "Астра Зенека" заради забавените доставки.

По-рано днес Световната здравна организация призова европейските държави да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", за да "спасят човешки животи".

Ханс Клуге - европейският директор на СЗО, заяви, че към момента няма достатъчни данни, за това дали кръвните съсиреци и другите странични ефекти са в резултат на ваксината или други фактори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови