ЕМА разреши бустерната доза при деца над 12 г.

OFFNews 25 февруари 2022 в 11:33 782 0

Снимка Getty Images

Европейската агенция по лекарствата препоръча бустерна доза от ваксината Comirnaty на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 да се прилага и при деца над 12-годишна възраст, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Comirnaty вече е разрешена в ЕС с две дози при по-големи деца, както и при възрастни и деца над 5-годишна възраст, а бустерната доза досега беше разрешена за лица над 18-годишна възраст.

Според експертите имунният отговор след бустерна доза в тази възрастова група ще бъде най-малко равен на този при възрастни.

„От наличните данни не бяха установени нови опасения за безопасността. Очакват се допълнителни данни от проучвания и анализи при юноши през следващите месеци. EMA ще продължи да наблюдава и оценява доказателствата и да актуализира информацията за продукта или да предприема други подходящи регулаторни действия, ако се изисква“, се посочва в становището на комитета.

Според агенцията, решението за прилагане на бустерна доза в тази възрастова група трябва да се съобрази с разпространението и вероятната тежест на заболяването (особено при варианта Омикрон) при по-млади хора, наличието на известен риск от странични ефекти и особено много рядкото, но сериозно усложнение – миокардит, както и наличието на други предпазни мерки и ограничения.

Становището на ЕМА сега ще бъде предадено на Европейската комисия, която ще излезе с окончателно решение, припомнят от регулатора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!