Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕМА протестира срещу строежа на ''еротичен център'' в съседство

OFFNews 08 март 2023 в 16:56 1243 0

ЕМА

Снимка Getty Images

Европейска агенция по лекарствата

"Не е нужно да светвате червената лампа." Това не е просто текстът на хит на "The Police". Това е и посланието, което Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отправя към властите в Амстердам, които обмислят да преместят квартала на червените фенери в същия квартал, в който се намира и регулаторът на лекарствата, пише Politico, цитиран от БГНЕС.

Общината иска да почисти центъра на града, като затвори известната колекция от витрини, от които секс работничките привличат клиенти. Тя планира да ги премести на място, по-близо до периферията на града, в комплекс, благозвучно наречен "еротичен център".

Проблемът, потвърден от един от говорителите на ЕМА пред Politico, се състои в това, че две от трите разглеждани места са в близост до конгресния център RAI Амстердам, където се намира седалището на регулатора. И макар че органът на ЕС може да отговаря за регулирането на виаграта, той не иска непременно да бъде вкаран в центъра на действието.

ЕМА е "силно обезпокоена, че това ще създаде проблеми с безопасността, сигурността и неудобствата" за нейните служители, както и за посетителите, заяви неин говорител в писмен отговор на молба за коментар. Говорителят цитира опасения, свързани с търговията с наркотици, пиянството и нарушаването на обществения ред.

Регулаторът напусна Лондон и се отправи към Амстердам след гласуването за Брекзит. Сега той твърди, че нидерландските власти не изпълняват своята част от сделката.

"Безопасността и сигурността също бяха ключови изисквания за критериите за избор на новото място за ЕМА по време на процеса на преместване на Агенцията", заяви говорителят.

Градът провежда обществено допитване относно преместването, като решението се очаква да бъде взето през есента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews