Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕМА: Лекарствата, съдържащи кодеин и ибупрофен, могат да бъдат опасни

OFFNews 04 октомври 2022 в 16:57 3391 0

ЕМА

Снимка Getty Images

Европейска агенция по лекарствата

Комбинацията от кодеин и ибупрофен създава зависимост и може да причини смърт при продължителна употреба. Предупреждението е на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност ((PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), който препоръча промяна в продуктовата информация за комбинираните лекарства, съдържащи кодеин с ибупрофен.

EMA счита, че е необходимо да се включи предупреждение за сериозни увреждания, включително смърт, особено когато такива комбинирани лекарствени продукти се приемат за продължителни периоди от време в дози, по-високи от препоръчваните.

Кодеин-ибупрофен комбинацията съдържа две лекарствени съставки - опиоид (кодеин) и противовъзпалително (ибупрофен), които се използват за лечение на болка. Многократната употреба на кодеин с ибупрофен може да доведе до зависимост (пристрастяване) и злоупотреба поради кодеиновия компонент.

Комитетът е прегледал информация за няколко случая на бъбречна, стомашно-чревна и метаболитна токсичност, които са докладвани във връзка със случаи на злоупотреба и зависимост от комбинации кодеин с ибупрофен, някои от които с фатален изход.

Експертите са установили, че когато се приема в дози, по-високи от препоръчваните, или за продължителен период от време, кодеинът в комбинация с ибупрофен може да причини увреждане на бъбреците.

Тъй като подобни лекарства са разрешени на национално ниво, Комитетът препоръчва медицинските специалисти да информират пациентите си за признаците на злоупотреба и зависимост, както и за рисковете от сериозни увреди.

Пациентите трябва да бъдат посъветвани да се консултират с лекаря си, ако искат да използват подобни медикаменти за по-дълго от препоръчаното и/или в дози, по-високи от препоръчаните.

Лекарства, съдържащи споменатата комбинация, са налични в цяла Европа и в някои от страните могат да бъдат закупени без рецепта затова Комитетът смята, че статутът им трябва да бъде променен на медикаменти, които се отпускат само с рецепта. Според експертите това силно би ограничило злоупотребата и зависимостта от тези продукти.

Препоръките ще бъдат изпратени до националните компетентни органи, които могат да вземат решение за поставяне на темата на национално ниво, отбелязват от ЕМА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!