Екзакта: Над 62% от хората у нас са убедени, че нормален живот без ваксина няма да има

OFFNews 24 март 2021 в 11:23 5252 0

37,2 на сто от българите няма да се ваксинират при никакви обстоятелства. Позицията застъпват предимно хора до 40 години и жителите на малките градове и селата. Общо 62,8% от хората у нас обаче мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране. 

Това сочат данните от национално изследване за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март 2021 г. от "Екзакта Рисърч Груп". Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната, съобщи БНТ. 

40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот. Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението. Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5% са се записали и чакат да се ваксинират. 

Към момента по-често посочват, че вече са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.  

Сравнението на тези данни с предишни данни на "Екзакта Рисърч Груп" по темата показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот.

Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови