Експерти: Ваксината срещу COVID-19 се препоръчва и на преболедувалите

OFFNews 12 януари 2021 в 14:12 1623 0

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съветват хората да планират имунизация, когато им дойде редът, независимо от това че са преболедували коронавирусната инфекция, съобщи Асошиейтед прес.

"Да, нужно е да се ваксинирате, дори ако сте боледували", казва специалистът по инфекциозни болести в университета "Джонс Хопкинс" д-р Амеш Адалжа.

След като човек се възстанови от COVID-19, имунната му система би трябвало да го пази да не се разболее отново веднага.

"Имунната ви система е способна да разпознае вируса и да се пази", каза д-р Саския Попеску, експерт по инфекциозни болести в университета "Джордж Мейсън", цитиран от БТА.

Учените все още не знаят колко дълго трае този имунитет и доколко е силен, макар последни изследвания да сочат, че защитата може да трае няколко месеца.

"Невъзможно е да се знае за какъв период човек може да е с имунитет", каза д-р Пратхит Кулкарни, експерт по инфекциозни болести в колежа по медицина Бейлор. "Няма начин това да се изчисли".

За разлика от това ваксините са създадени да предизвикат по-последователен и оптимален имунен отговор. Те трябва да усилят съществуващия предварително имунитет срещу инфекцията, казват експертите.

"Тъй като сме в условията на пандемия и нямаме инструменти срещу нея, по-сигурният подход е имунизирането", казва Кулкарни. "Нищо не губим и можем само да се облагодетелстваме".

Ако сте били заразени през последните три месеца, казват от CDC, ваксинирането може да се забави, ако искате да дадете възможност на други да се имунизират, докато броят на ваксините е ограничен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews