Експерти: Плащането за кръводаряване няма да спре порочните практики

OFFNews 31 май 2022 в 15:42 1467 0

Снимка Pixabay

Въвеждането на плащане за кръводаряването няма да преодолее лошите практики, които наблюдаваме в момента. На това мнение е адвокатът по медицинско право Калина Михайлова, която коментира проекта за промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвните продукти по Bulgaria ON AIR.

Според този законопроект кръводарителите ще получават половин надница, два дни платен отпуск, ваучер за храна за по-висока сума от досегашната и ще им бъдат заплащани транспортните разходи.

"Подобно въвеждане на възмездяването, дори на доброволен акт като кръводаряването, може да стимулира по-големи проблеми, а проблемите в системата ще останат нерешени", категорична бе Михайлова.

Кръводарителите ще получават ваучер за половин надница

"Държавата се опитва да повиши стимулите, така че да даде възможност на кръводарителите да са по-активни в донорските ситуации, ако здравословното им състояние го позволява. Недопустимо е да се говори за легализация на продажба на кръв", заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Според нея в случая не става дума за търговия с кръв, тъй като черен пазар съществува, защото кръвта е "безценен продукт, който не достига".

"Имаме ли нужда от кръв, държавата трябва да я осигури. Центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях определено куца", каза още Петрова и допълни: "Към момента има много малка субсидия, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни продукти и възможността да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, трябва да ползват поне два дни отпуск за сметка на държавата", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews