Експерти: Опасността от заразяване с COVID-19 при полет се подценява. Авиокомпаниите лъжат, без да се срамуват

OFFNews 27 май 2020 в 16:23 3405 0

Опасността от зараза с коронавирус по време на полет е твърде сериозна. Специалисти смятат, че правилата на Еврокомисията за дистанция и защита във въздухоплаването са недостатъчни, пише "Дойче веле".

Според правилата, въведени от Европейската комисия, при пътуванията със самолет е задължително носенето на маски и спазването на дистанция. Във връзка с това изискване авиокомпаниите са длъжни да оставят средните места в самолетите празни или да оставят свободен всеки втори ред.

В същото време обаче бе казано, че авиокомпаниите трябва да се придържат към тези правила само дотолкова, доколкото го позволява броят на пътниците. Ако полетът се запълни изцяло, изискванията за поддържане на дистанция на борда отпадат.

Междувременно проучвания на германското телевизионно предаване „Report Mainz" показват, че в последните дни от местните летища са потеглили множество изцяло запълнени самолети, в които не е била осигурена никаква дистанция. По време на продължителните пътувания разстоянието между пасажерите не е било повече от 50 сантиметра, а при качванията и слизанията те са били плътно един до друг.

В своя позиция Федералния съюз на германското въздухоплаване беше съобщил, че рискът от зараза в самолета е „изключително нисък“. Това се дължало на носенето на маски и на специалните филтри, пречистващи въздуха на борда.

Американският учен Кингян Чен обаче смята, че тези твърдения за заблуждаващи. Той е направил детайлни изследвания и стига до извода, че пълните самолети са „твърде опасни“. По думите му капчиците и аерозолните частици могат да циркулират до четири минути из въздуха на самолетната кабина, преди да бъдат филтрирани от климатичната инсталация.“

Според Чен мерките не са достатъчни: „Авиокомпаниите или трябва да оставят средните седалки празни, или да осигуряват на пътниците маски с достатъчно висока защита (FFP2)."

Изчисленията на експерта по въздушното движение Дитер Шолц сочат, че свободната средна седалка намалява десет пъти риска от зараза. И той е на мнението, че мерките, взети от ЕК и авиокомпаниите, не са достатъчни. „Така по никакъв начин не биха могли да се предотвратят заразите в самолетите. Авиокомпаниите лъжат, без да се срамуват.“

В позиция на ЕК се посочва, че мерките, които комисията е предложила, намаляват риска, но не го елиминират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови