Експерт: Ваксината срещу коронавирус не предизвиква стерилитет или рак

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2021 в 16:01 656 1

Снимка БТА

Ваксината срещу коронавирус не предизвиква стерилитет. Няма ваксина в историята на медицината, която да има подобен "страничен ефект".

Това обясни проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията "COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата", която се състоя в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките.

На форум на академията проф. Александрова представи актуална научна информация за предизвикателствата на COVID-19 година и половина след началото на пандемията и в условията на бързо разпространяващия се вариант Делта.

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани и не са регистрирани нежелани странични реакции.

По думите ѝ ваксините не могат да предизвикват онкологично заболяване, тъй като нямат канцерогенни съставки.

Тя коментира, че е твърдо "за" доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза. За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек - по една или друга причина, не е могла "да отговори" при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова.

Тя посочи, че ще е "изключително неприятно", ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може "да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори - не за вариант, а за щам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови