Експерт: Преливането на плазма от тежко преживял COVID-19 крие огромни рискове

OFFNews 10 декември 2020 в 18:44 9280 0

Нидерландски учени са установили, че преливане на плазма от преживял тежко коронавирусна инфекция крие огромни рискове за болния, на когото се правят вливания.

За това алармира доц. Влади Манев пред бТВ.

"Не трябва да се прелива плазма от пациенти, които тежко са боледували от COVID-19, защото това крие големи рискове. Холандски учени са открили в плазмата на тежкоболни от коронавирус, освен антителата, и други антитела, които работят срещу макрофагите. При едно такова
кръвопреливане може да се възбуди една цитокинова буря, която да доведе до усложнения“, категоричен е доцентът.

Според него центровете за плазма в страната трябва да бъдат уведомени за това откритие и да отказват да приемат плазма от пациенти с тежък COVID.

Освен това преливането трябва да се случи до седмия ден от появата на симптомите.

"Наскоро се установи, че коронавирусът има и още един рецептор, с който прониква - невропилин. Той създава възможности за анестезия на организма", обясни доц. Манев. По този начин хората, които нямат никакви симптоми на COVID-19, не разбират, че са болни, докато не стане прекалено късно.

Манев смята, че здравното министерство сериозно трябва да се замисли за механизъм, чрез който карантинираните вкъщи пациенти да правят допълнителни изследвания, за да се ограничат случаите на усложнения от болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови