Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна – счита се, че консумацията е безопасна при спазване на добрите хигиенни практики като - пазаруване с маска, дезинфекция на ръцете и поддържане на чистота както в магазина, така и след това вкъщи.
Това посочи в студиото на bTV началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.
„Всички големи експертни организации – Европейският орган по безопасността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по контрол на заболеваемостта в САЩ и Европа считат, че това е невъзможно“, подчерта тя.
По думите ѝ върху повърхности вирусът може да преживее около 3 часа, но тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия. Затова при желание можем да правим 3-часова „домашна карантина“ на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант.
Миялната машина е достатъчна защита за приборите за хранене след употребата им, но при липса на подобен уред е добре вилици, ножове и лъжици да престояват по 5 минути със сапун преди да бъдат изплакнати добре.
По повод появилите се информации от Китай за открит коронавирус в замразени храни, проф. Дулева отбеляза, че става дума за 22 проби от общо 1 700 000 и то с нива, които не могат да заразят човек.
По думите ѝ към момента няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса. Балансираната диета, обаче, укрепва имунитета, което е полезно срещу всички болести.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Терористът на коледния базар в Германия бил противник на исляма
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан: Преминаваме от военно време към ера на мир