Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна – счита се, че консумацията е безопасна при спазване на добрите хигиенни практики като - пазаруване с маска, дезинфекция на ръцете и поддържане на чистота както в магазина, така и след това вкъщи.
Това посочи в студиото на bTV началникът на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.
„Всички големи експертни организации – Европейският орган по безопасността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по контрол на заболеваемостта в САЩ и Европа считат, че това е невъзможно“, подчерта тя.
По думите ѝ върху повърхности вирусът може да преживее около 3 часа, но тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия. Затова при желание можем да правим 3-часова „домашна карантина“ на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант.
Миялната машина е достатъчна защита за приборите за хранене след употребата им, но при липса на подобен уред е добре вилици, ножове и лъжици да престояват по 5 минути със сапун преди да бъдат изплакнати добре.
По повод появилите се информации от Китай за открит коронавирус в замразени храни, проф. Дулева отбеляза, че става дума за 22 проби от общо 1 700 000 и то с нива, които не могат да заразят човек.
По думите ѝ към момента няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса. Балансираната диета, обаче, укрепва имунитета, което е полезно срещу всички болести.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)