Експериментална терапия "хвана в капан" вируса на СПИН за 10 месеца

Последна промяна на 26 юли 2017 в 11:35 2114 0

Експерименална терапия забави развитието на вируса на СПИН при пациент с 10 месеца, съобщиха лекари, цитирани от Би Би Си.

Той бил един от 18-те, подложени на тест чрез инжектирането на широкоспектърни неутрализиращи антитела - естествено оръжие на имунната система.

Те отложили възобновяването на действието на вируса в други участници до около две седмици.

Констатациите бяха представени в Париж на деветата конференция на Международното общество по въпросите на ХИВ.

Човешкият организъм не може да изгради антитела, които да неутрализират ХИВ.

Лекарите се надяват, че повече от 200-та широкоспектърни неутрализиращи антитела може да бъдат полезни едновременно за превенция и лечение.

Американската изследователска програма за ХИВ е подложила на експеримент хора, контролиращи инфекцията със стандартни лекарства срещу ХИВ. Някои били лекувани, при други били приложени антителата. Вирусът се върнал при тези, които не се лекували след средно 14 дена, а при останалите били необходими 26 дни.

Имало и един изключителен случай.

Пациентът не бил подлаган на лечение за около 10 месеца и въпреки това организмът му контролирал вируса до много ниски нива. Той получавал антитела на всеки три седмици в продължение на 6 месеца.

Резултатите показват голям потенциал на терапията с антитела. Все пак трябва да се има предвид, че такава терапия би била доста скъпа заради доста високата цена на евентуалното създаване на антитела.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !