ЕК все още настоява за изпълнение на договора с Астра Зенека

OFFNews 29 юли 2021 в 15:15 1071 0

Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с "Астра Зенека" за доставка на ваксини против COVID-19, съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

По неговите думи, въпреки че ЕС разполага с достатъчно дози за имунизирането на 70 на сто от пълнолетните европейци, поръчката от "Астра Зенека" е важна за осигуряване на ваксини за по-бедните страни по света. Той отбеляза, че досега въпросният производител е доставил около 100 милиона дози, а поръчката от ЕС е за 300 милиона дози.

Говорителят уточни, че делото срещу производителя продължава. През юни съд в Брюксел постанови "Астра Зенека" да достави до 26 юли на ЕС 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и още 15 милиона - до посочената крайна дата в договора.

При неспазване на тези срокове дружеството ще трябва да плати неустойка от 10 евро на недоставена доза. Изпълнението на съдебното разпореждане се очаква да бъде оценено от съда наесен.

По думите на говорителя ЕК има предвид възможността да се наложи поставянето на подсилваща доза за вече ваксинираните. Той уточни, че комисията е сключила по тази причина допълнителни договори с "Пфайзер" за доставка на още 1,8 милиарда дози, както и с "Модерна" - за още 150 милиона дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews