ЕК вероятно ще се откаже от COVID ваксината на ''Валнева''

OFFNews Последна промяна на 16 май 2022 в 14:15 715 0

Снимка Getty Images

Европейската комисия потвърди, че е вероятно ЕС да се откаже от договора за доставка на ваксини против COVID-19, произведени от френското дружество "Валнева". Ваксината все още няма одобрение за достъп до европейския пазар, предаде БТА.

Окончателно решение още не е взето, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Той добави, че експертният съвет за борба с пандемията, който включва представители на държавите от ЕС и на ЕК, е изразил готовност за отмяна на договора.

Предстои производителят да изложи своето становище, като е възможно да му бъде изплатено обезщетение, поясни говорителят.

Ваксината на "Валнева" беше осмата поред, получила предварително одобрение от ЕК. В края на 2021 г. комисията подписа договор, който предвиждаше доставката на почти 27 милиона дози тази година и до 33 милиона дози през 2023 година.

Ваксината бе изготвена по технология, използвана от 60-70 години на миналия век. Това бе единственият препарат срещу новото заболяване, произвеждан по този начин, поясни по-рано комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови