ЕК разреши достъп до пазара на първата COVID-ваксина в ЕС

На 6 януари 2021 г. се очаква одобрение и на ваксината Moderna

OFFNews 21 декември 2020 в 20:47 1820 0

Европейската комисия даде предварително разрешение за достъп до пазара на ЕС на ваксината срещу коронавируса на производителя Pfizer и BioNTech, предаде БТА. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че решението се основава на научни доказателства за безопасността и ефективността на ваксината. 

Тя отбеляза, че на 6 януари догодина се очаква одобрение и за ваксината на "Moderna".

Фон дер Лайен посочи, че първата одобрена в ЕС ваксина срещу новото заболяване е плод на европейски успех заради работата на лабораториите на BioNTech.

Тя припомни, че изследователите са получили от ЕС 9 милиона евро в последните години за развитие на технология за ваксина, а през юни тази година им е предоставен заем от Европейската инвестиционна банка за 100 млн. евро.

Първите пратки от одобрената ваксина ще тръгнат от производствени цехове в Белгия и се очаква да достигнат всички европейски столици, така че ваксинирането да започне на 27-29 декември. 

До септември догодина ЕК очаква в ЕС да бъдат получени до 300 милиона дози ваксина. Първите количества няма да бъдат достатъчни за ваксинирането на всички желаещи, но пълнолетните европейци ще могат да бъдат обхванати от имунизацията до края на идната година. ЕК добавя, че насочва усилия за развитие на допълнителни мощности за производството на ваксини.

Повечето държави от ЕС предвиждат безплатен достъп до ваксините. Листовките за действието на ваксините ще бъдат преведени на всички езици на ЕС и ще бъдат достъпни в интернет, за да могат гражданите предварително да се запознаят с тях и да не изискват информация от здравните работници.

ЕС прави изключение, като в случая с първите ваксини няма да задължава производителите да снабдяват пратките с листовки на друг език, освен английски, както и да поставят етикети на езика на държавата, където се получават доставките. На ваксините може да има и допълнение, например щрих код, който да води до сайт с повече данни за съответната ваксина.

От ЕК обясниха, че заедно със Световната здравна организация се разработват ваксинационни паспорти (удостоверения), които да послужат на имунизираните при пътувания и да им спестят изследване и карантина. 

Все още не е ясно дали преболедували вируса ще се нуждаят от ваксина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews