ЕК против въвеждането на карантина за българи и румънци, ако имат сертификат

OFFNews 08 ноември 2021 в 15:06 1157 0

Препоръката на ЕК за свободното движение, с която държавите в ЕС са се съгласили, предвижда на ваксинираните и преболедувалите да не бъдат налагани ограничения. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с готовността на Италия да въведе карантина за пристигащи от България и Румъния, независимо дали имат сертификат за имунизация, заради високото разпространение на заразата в тези две страни, предаде БТА.

По неговите думи правилата на ЕС предвиждат възможност за поставяне под карантина на притежателите на сертификат за отрицателна проба от изследване, ако пристигат от опасни от епидемична гледна точка райони.

Кампанията за ваксиниране против COVID-19 в ЕС е успех, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той добави, че ЕК осигурява договори за доставка на допълнителни дози ваксина.

Поставихме си за цел до лятото на тази година 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани и успяхме, посочи говорителят. Той допълни, че ЕК е сключила нов договор за доставка от "Пфайзер" на над един милиард дози ваксина и преговаря за сходно споразумение с "Модерна".

Говорителят уточни, че тези количества ще бъдат осигурени за поставяне на допълнителни дози на вече ваксинираните. По неговите думи държавите от ЕС сами преценяват дали и на кои групи от населението да предложат реимунизация.

Според говорителя страните от ЕС следва да прилагат препоръките на Европейската агенция по лекарствата, която вече се произнесе за подсилващите дози с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна". Ваксините са сигурни, това беше основното изискване към тези препарати, посочи той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II